Resurse pentru pacienți

Ghidul Pacientului


Totul despre îngrășare după Gastric Sleeve

De ce apare și cum o prevenim?


„Există îngrășare după gastric sleeve?”

Aceasta este întrebarea pe care o au mulți pacienți bariatrici și, probabil, cea mai mare teamă a unei persoane care suferă de obezitate și care se gândește să aleagă operația de micșorare de stomac, indiferent de tipul acesteia.

Dacă ai făcut deja o intervenție bariatrică, iar gândul că ai putea să te îngrași din nou nu-ți dă pace sau dacă urmează să treci printr-o astfel de experiență și vrei să știi ce poți face pentru a optimiza rezultatul obținut în urma operației, următoarele rânduri sunt pentru tine.

În continuare vorbim despre posibilitatea apariției reîngrășării după gastric sleeve sau orice altă operație de micșorare de stomac, motivele care stau la baza îngrășării după intervenția bariatrică și cum poți preveni apariția ei, bucurându-te astfel pentru tot restul vieții de greutatea ta ideală și de o viață lipsită de povara obezității!

Te poți îngrășa din nou
după gastric sleeve?


În urma oricărei intervenții bariatrice, o porțiune semnificativă din stomacul tău va fi îndepărtată (aproximativ 70-80%, în cazul în care operația este gastric sleeve).

În porțiunea de stomac rămasă după operație va încăpea o cantitate mult mai mică de alimente, fapt ce duce, în timp, la scăderea considerabilă în greutate.

Dacă în primele luni după gastric sleeve vei putea să mănânci foarte puțin, iar kilogramele se vor topi „de la sine”, fără ca tu să depui vreun efort, odată cu trecerea timpului și recuperarea după intervenția chirurgicală lucrurile se pot schimba.

Totuși, dacă kilogramele se topesc de la sine în primii doi ani postoperator, îngrășarea nu apare „de la sine”.

Este important să înțelegi că stomacul tău nu este un organ rigid. El se poate dilata în funcție de ce și cât mănânci. Asta înseamnă că dacă forțezi des și mănânci mai mult decât încape în porțiunea de stomac rămasă sau dacă vei consuma alimente bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase și băuturi carbogazoase foarte des, stomacul tău se va lărgi în timp, iar grăsimea se va acumula din nou.

Prin urmare, DA. Există îngrășare și după gastric sleeve sau orice altă intervenție bariatrică, dar aceasta apare doar în anumite condiții, pe care le vom enumera mai jos.


Cauzele îngrășării
după gastric sleeve


Dincolo de Indicele de Masă Corporală și implicit de greutate și înălțime, atunci când decidem dacă un pacient are indicație pentru intervenția bariatrică mai luăm în calcul câteva aspecte cheie.

Primul dintre ele este prezența comorbidităților sau a unor afecțiuni asociate cu obezitatea, care pun în pericol sănătatea și viața pacientului. Printre acestea se numără diabetul, problemele cardiovasculare sau respiratorii și altele.

Pe lângă gradul în care este pusă în pericol sănătatea pacientului, luăm în calcul și încercările lui anterioare de a slăbi. Ne întrebăm în acest caz dacă pacientul nostru a încercat și alte metode conservatoare pentru a slăbi, cum ar fi dietele sau mișcarea și ce rezultate au avut acestea.

Următorul aspect și unul dintre cele mai importante este cel al angajamentului.

Înainte de orice intervenție ne asigurăm că pacientul nostru înțelege că operația nu este sfârșitul, ci abia începutul călătoriei sale spre o viață lipsită de obezitate și că menținerea rezultatului va depinde în proporție ridicată de stilul său de viață postoperator.

Și asta pentru că, principalele cauze ale îngrășării după gastric sleeve sunt următoarele:

  • Alimentație nesănătoasă după operație: pacientul nu respectă indicațiile nutriționistului după operație și mănâncă nesănătos, gras sau mult dulce.

  • Lipsa mișcării: pacientul nu face sport sau mișcare după intervenția bariatrică

Lipsa angajamentului: pacientul nu este pregătit emoțional să își schimbe stilul de viață, neînțelegând că operația este doar începutul și nu garantează rezultate fără implicarea sa.


Credințe ale pacientului care duc
la îngrășare după gastric sleeve


  • Mă operez ca să arăt bine

Multă vreme operația de micșorare de stomac a fost privită mai mult ca o soluție estetică, ce ține de aspectul fizic și nu de sănătate. Și în prezent încă mai există persoane care fie vor să se opereze pentru a slăbi și a arăta bine, mulți neavând indicație de operație, fie îi judecă pe alții care aleg gastric sleeve pentru a scăpa de obezitate, pe motiv că au ales „calea ușoară”.

Aici e nevoie de clarificări. Intervenția chirurgicală bariatrică nu este nicidecum una estetică. Faptul că pacienții slăbesc și ajung să arate mai bine este doar o consecință frumoasă, nu scopul în sine.

Ca în orice altă intervenție chirurgicală, și în cazul celei bariatrice avem reguli clare de „selecție” a pacienților care pot fi operați și facem investigații atente preoperatorii și postoperatorii pentru a ne asigura că intervenția este sigură și potrivită pentru nevoile pacientului.

Nu operăm pe oricine vrea să slăbească. Facem diferența între supraponderalitate și obezitate. Obezitatea este o boală, care afectează un procent considerabil din populația globului, iar România este în topul european când vine vorba de această afecțiune.

Obezitatea îți pune viața în pericol, iar chirurgia bariatrică are ca scop să elimine acest pericol, nu să te ajute să slăbești rapid și să arăți bine fără efort.

Dacă un pacient ajunge să recurgă la gastric sleeve doar pentru a arăta bine, fără să înțeleagă implicațiile pentru sănătate ale operației și faptul că este responsabil pentru menținerea rezultatului obținut, riscul de îngrășare crește proporțional cu această credință.

 

  • După operație pot să mănânc ce vreau fără să mă îngraș

Nimic nu îți poate garanta că vei putea să mănânci ce vrei tu fără să te îngrași, nici dietele minune, nici pastilele și ceaiurile „magice”, nici intervenția bariatrică.

Dacă nu combini o alimentație echilibrată cu mișcarea și nu transformi recomandările nutriționale postoperatorii într-un stil de viață, îngrășarea după gastric sleeve apare, la fel și problemele de sănătate asociate cu kilogramele în plus.

  • E calea ușoară. Chirurgul face tot.

Operația de micșorare de stomac nu este nicidecum calea ușoară, iar asta poate să confirme fiecare pacient bariatric în parte.

Vorbim, totuși, de o intervenție chirurgicală, care presupune o perioade de recuperare. Vorbim, ca în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale, de posibilitatea apariției complicațiilor, mai ales dacă recomandările medicale și controalele postoperatorii nu sunt respectate.

Perioada de recuperare presupune pentru pacient acomodarea cu modificările care se petrec în corpul său după operație, iar schimbările nu sunt ușoare.

Dacă pacientul are credința că aceasta este calea ușoară și că tot ce trebuie făcut ca să scape de obezitate va face chirurgul și echipa medicală, ceea ce face el de fapt este să pună întreaga responsabilitate a rezultatului pe seama noastră, a medicilor.

Dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru schimbarea stilului de viață și pentru menținerea rezultatului obținut, îngrășarea după gastric sleeve sau gastric bypass are mai multe șanse să apară.

  • Nu o să mai am pofte sau foame după gastric sleeve

Într-adevăr, e posibil ca în primele săptămâni sau luni postoperator să simți o schimbare în ceea ce privește senzația de foame, cea de sațietate sau pofta de mâncare.

În primele zile vei putea mânca foarte puțin și te vei sătura foarte repede. Apoi, e posibil să simți că nu mai poți sau nu mai vrei să mănânci alimente care înainte de operație îți plăceau. Toate acestea sunt perfect normale și se rezolvă de la sine în câteva luni.

Asta nu înseamnă că nu vei mai simți niciodată pofte sau foame după gastric sleeve. Vei simți și în acele momente este important să îți amintești că pentru a menține rezultatele obținute în urma operației alimentația este cheia.


După cât timp poate să apară
îngrășarea după gastric sleeve?


În general, după aproximativ 2 ani de la intervenția bariatrică, pacienții care nu au grijă la stilul de viață și la alimentație ajung să se îngrașe din nou.

Și asta pentru că, așa cum spuneam mai sus, în primele luni kilogramele se „topesc” în ritm rapid, fără ca pacientul să depună vreun efort. După această perioadă, obiceiurile alimentare pe care pacientul și le-a format în timp dictează menținerea rezultatelor. Dacă acesta revine la vechile obiceiuri nesănătoase pe care le avea înainte de operație, îngrășarea apare aproape indiscutabil.


Cum poți preveni îngrășarea
după gastric sleeve?


  1. Alimentație

Cel mai simplu mod în care poți preveni îngrășarea după gastric sleeve este să respecți indicațiile nutriționale și de stil de viață pe care echipa medicală ți le oferă sau ar trebui să ți le ofere.

Pacienții noștri, spre exemplu, primesc la externare Ghidul Pacientului Bariatric, care conține toate informațiile despre dieta după operație, inclusiv sfaturi practice și rețete, pentru primele 4 săptămâni postoperator.

Mai mult decât atât, nutriționistul nostru Patricia Hedeșiu este alături de fiecare pacient în parte, telefonic, online sau fizic, cu răspunsuri la întrebări, sfaturi și clarificări, ori de câte ori este nevoie.

Și asta pentru că treaba noastră nu se încheie în momentul în care te-am externat, ci în momentul în care tu ai ajuns la greutatea ideală pentru tine.

Dacă te-ai operat într-un alt loc și nu ai primit și tu un astfel de ghid, poți oricând să apelezi la un nutriționist care să te sprijine în tot acest proces.

  1. Mișcare

Este important, de asemenea, să faci loc mișcării în viața ta. Încă din primele zile postoperator este recomandat să faci plimbări scurte, de câteva minute. Pe măsură ce te recuperezi, vei putea crește nivelul de intensitate al activității fizice. După 2 săptămâni de la operație poți merge pe jos puțin mai alert, după o lună poți începe să faci jogging ușor, iar după 2 luni de la intervenția chirurgicală poți începe să faci sport cu greutăți.

  1. Relația cu mâncarea

Una dintre probleme principale care duc la obezitate este relația deficitară cu mâncarea.

Mulți dintre pacienții bariatrici mănâncă pe fond emoțional, compulsiv și nu reușesc să își construiască o relație sănătoasă cu mâncarea, care să-i ajute să scape de kilograme sau să mențină rezultatul după gastric sleeve.

Construirea unei relații pozitive cu mâncarea nu este, însă un proces simplu, dar este unul necesar pentru a preveni îngrășarea după gastric sleeve și pentru a crește șansele unui rezultat optim după operație.

Pentru că înțelegem importanța emoțiilor în procesul bariatric, am inclus în echipa noastră un psiholog dedicat. Colega noastră Diana Zoicaș este alături de fiecare pacient, atât înainte de intervenție, pentru gestionarea temerilor și a anxietății, cât și după operație, cu sprijin pentru obținerea și menținerea unor rezultate cât mai bune.

  1. Inelul gastric (banded gastric sleeve)

O soluție chirurgicală care poate preveni reîngrășarea după intervenția bariatrică este inelul gastric din silicon.

Acesta se montează în același timp cu intervenția primară (adică cu operația de micșorare de stomac) și reduce semnificativ riscul reîngrășării. Și în acest caz, însă, alimentația echilibrată și mișcarea sunt esențiale pentru menținerea rezultatelor pe termen lung.


Împreună pentru o viață
fără obezitate!


Ca orice altă metodă de scădere în greutate, intervenția bariatrică nu îți garantează că rezultatul obținut va fi menținut toată viața. Este nevoie să înțelegi că operația este doar începutul drumului tău spre o viață liberă de povara obezității și că succesul acesteia depinde doar de tine, de motivația și de alegerile pe care le faci.

Pentru a ne asigura că riscul de îngrășare este cât mai mic, aici, la Bariatric Center, am creat un sistem de suport multidisciplinar pentru pacienții noștri, prin echipa noastră de specialiști în bariatrie.

Dacă ai făcut deja o operație de micșorare de stomac și nu ai avut parte de acest suport, nu-ți pierde speranța. Îngrășarea după gastric sleeve are soluții, iar acestea sunt date de chirurgia revizională, care ne permite să oferim opțiuni personalizate, în funcție de nevoia și starea fiecărui pacient în parte.

Cere-ne ajutorul!


Copyright Bariatric Center 2024. Toate drepturile rezervate.