Intervenții bariatrice

Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă metodă de tratament împotriva obezității, iar poveștile de succes ale miilor de pacienți pe care i-am avut confirmă asta!

Vezi echipa


Ce îți oferim?

Îți redăm șansa
la o viață împlinită

Aceste proceduri medicale au un impact semnificativ asupra reducerii greutății corporale și, în același timp, aduc beneficii semnificative sănătății în general. Pacienții care apelează la chirurgia bariatrică pot observa îmbunătățiri în controlul diabetului și reducerea riscului altor afecțiuni asociate cu obezitatea, precum bolile de inimă, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol sau afecțiunile renale. Un alt avantaj notabil al acestei intervenții este scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Modificați poziția cursorului

Cea mai populară soluție

Sleeve-ul gastric

Sleeve-ul gastric câștigă popularitate, devenind cea mai efectuată procedură chirurgicală bariatrică la nivel mondial. Are o morbiditate mai scăzută decât restul procedurilor bariatrice precum ByPass-ul gastric pe ansa în Y a la Roux, datorită simplității tehnice și alterării limitate a anatomiei normale. Poate fi procedura primară sau primul pas al tratamentului etapizat al obezitatii severe.

 • Ce înseamnă Sleeve-ul gastric
 • Avantajele Sleeve-ului gastric
 • Costurile intervenției
Ce înseamnă Sleeve-ul gastric

Această intervenție presupune îndepărtarea unei porțiuni importante a stomacului (70%-80%), în sens vertical, obținându-se astfel forma tubulizată, care are o capacitate redusă de stocare a alimentelor (aproximativ 100-150 ml).

Scăderea în greutate survine rapid, în primele luni după operație. Eficiența intervenției se datorează reducerii semnificative a volumului și distensibilității stomacului, precum și inducerii anorexiei (controlul senzației de foame) prin modificările hormonale consecutive.

Unul din principalele considerente ale acestei operații constă în păstrarea circuitului natural al alimentelor în tubul digestiv, motiv pentru care este mai puțin probabil să apară deficite nutriționale pe termen lung.

Avantajele Sleeve-ului gastric

Beneficiile Sleeve-ului gastric sunt: pierderea semnificativă în greutate, ameliorarea sau remiterea comorbidităților asociate obezității (hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemie, apnee de somn, ateatoza hepatică, dureri articulare, etc.) și reducerea medicației acestora, creșterea calității vieții și a speranței de viață.

Sleeve-ul gastric este o procedură chirurgicală bariatrică recunoscută universal ca standard de tratament și este efectuată pe scară largă.

Rezultatul pe termen lung este maximizat de formarea obiceiurilor alimentare bune cu alegerea inteligentă a nutrienților și efectuarea exercițiului fizic regulat.
Costurile intervenției

Costurile intervenției de Sleeve gastric sunt de 4000 Euro.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Procedura Gold standard

ByPass gastric

Deși tendința mondială schițează o pantă descendentă (datorită perfecționării altor proceduri bariatrice), rămâne una din cele mai efectuate intervenții bariatrice cu rezultate notabile pe termen lung. Această intervenție oferă o scădere semnificativă în greutate, aducând după sine controlul bolilor asociate obezității, creșterea calității vieții și a speranței de viață.

 • Ce înseamnă ByPass-ul gastric
 • Avantajele ByPass-ului gastric
 • Costurile intervenției
Ce înseamnă ByPass-ul gastric

Presupune formarea unui buzunar de mici dimensiuni (pouch) din stomac, pentru a limita cantitatea alimentelor ingerate, la care este conectat apoi intestinul subțire la o distanță de aprox. 150-200 cm. Astfel alimentele trec direct în intestin, scurtcircuitând porțiunea sa incipientă. Drept consecință, pe o bună porțiune a tubului digestiv nu ajung alimentele și nu se realizează absorbția lor.

 Scăderea în greutate se datorează atât reducerii semnificative a volumului stomacului, cât și limitării absorbției nutrienților (malabsorbție) și alterarea răspunsului hormonal la mâncare prin modificarea nivelelor de grelină, leptină, glucagon-like peptide.

Avantajele ByPass-ului gastric

Această intervenție poate oferi o scădere semnificativă în greutate, aducând după sine controlul bolilor asociate obezității, creșterea calității vieții și a speranței de viață.

Rezultatele pe termen lung depind de capacitatea fiecăruia de a adopta un stil de viață sănătos bazat în principal pe corecția comportamentului alimentar și activitate fizică.

 Bypass-ul gastric este o procedura chirurgicală bariatrică recunoscută universal ca standard de tratament și este efectuată pe scară largă.

Costurile intervenției

Costurile intervenției de ByPass gastric sunt de 4500 Euro.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Modificați poziția cursorului

Modificați poziția cursorului

O alternativă mai simplă

Mini ByPass gastric

Minibypass-ul gastric este o opțiune chirurgicală relativ nouă și poate fi considerat o alternativă mai simplă și mai rapidă la bypass-ul gastric tradițional (pe ansa în Y a la Roux) pentru anumite cazuri.

 • Ce înseamnă mini ByPass-ul gastric
 • Avantajele mini ByPass-ului gastric
 • Costurile intervenției
Ce înseamnă mini ByPass-ul gastric

Asemănător cu bypassul gastric pe ansa în Y a la Roux, implică crearea unui buzunar (pouch) din stomac care este conectat mai apoi la intestinul subțire printr-o singură sutură. Astfel se obține ocolirea porțiunii incipiente a intestinului subțire (pe o suprafață mai mică), iar sucurile digestive urmează traseul natural.

Mecanismul restrictiv și malabsorbitiv creat și modificările hormonale consecutive, determină scăderea în greutate. Apare senzația de sațietate precoce, senzația de foame este diminuată, iar apetitul și dorința pentru ingestia alimentelor scade.

Avantajele mini ByPass-ului gastric

Minibypass-ul gastric poate fi considerat o opțiune în cazul pacienților cu obezitate moderată, diabet zaharat tip 2 și insulinorezistență, riscul crescut de deficiențe nutriționale, sau cei care nu sunt eligibili pentru bypass-ul gastric tradițional din diverse motive, cum ar fi anatomia stomacului și intestinului subțire, riscurile chirurgicale suplimentare sau preferințele individuale.

Aceasta intervenție poate oferi o scădere semnificativă în greutate, aducând după sine controlul bolilor asociate obezității și medicației acestora, creșterea calității vieții și a speranței de viață.
Costurile intervenției

Costurile intervenției de Sleeve gastric sunt de 4500 Euro.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Reflux gastro-esofagian

Hernia hiatală și boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)

În mod normal există bariere fiziologice care permit alimentelor înghițite să treacă în stomac, dar nu permit trecerea acestora și a conținutului acid înapoi în esofag. Atunci când aceste bariere și mecanisme fiziologice antireflux sunt alterate, apare boala de reflux gastro-esofagian. Această situație patologică reprezintă trecerea anormală a conținutului acid din stomac în esofag.

 • Ce este hernia hiatală?
 • Cauze
 • Tratament
 • Costurile intervenției
Ce este hernia hiatală?

Hernia hiatală este un defect specific la nivelul diafragmului, care produce ascensionarea stomacului în cavitatea toracică. Datorită modificării poziției stomacului se produc modificări în funcționarea sfincterului esofagian inferior, cu apariția bolii de reflux. Pirozisul (senzația de durere și arsură în spatele sternului) este cea mai frecventă manifestare a bolii de reflux.

Cauze

Cauzele apariției herniei hiatale nu sunt complet elucidate, însă mecanismele principale implicate în dezvoltarea acesteia sunt creșterea presiunii intraabdominale și slăbirea diafragmului, date de: obezitate, înaintarea în vârstă, fumat, tuse cronică, constipație cronică, ascită, sarcină, formațiuni tumorale abdominale voluminoase, eforturi fizice intense cu ridicarea greutăților mari.

Principalii factori de risc rămân obezitatea și înaintarea în vârstă. Diagnosticul este suspicionat de prezența simptomelor precum: pirozis (arsuri), regurgitare, dureri toracice, răgușeală, dificultăți la înghițire, tuse cronică, simptome respiratorii, etc. și este confirmat prin următoarele investigații:endoscopie digestivă superioară, ph-metrie, manometrie, explorări radio-imagistice.

Tratament

Măsurile terapeutice care se impun sunt următoarele, și respectă următoarea ordine: mmodificarea stilului de viață și a regimului alimentar, tratament medicamentos (antiacide, blocanți ai receptorilor H2, inhibitori ai pompei de protoni, prokinetice care neutralizează sau reduc producția de acid gastric și ajută la evacuarea conținutului gastric) și, nu în ultimul rând, tratamentul chirurgical.

În cazul herniilor mari sau recurente, a simptomelor severe, a răspunsului insuficient la tratamentul non-chirurgical sau în prezența complicațiilor, singura opțiune rămâne tratamentul chirurgical.

Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală, prin abord laparoscopic, și are ca obiective reducerea stomacului în cavitatea abdominală cu refacerea anatomiei locale, recalibrarea hiatusului esofagian și realizarea unui mecanism antireflux.

Costurile intervenției

Costurile intervenției de hernie hiatală sunt între 3500 – 5000 Euro.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Modificați poziția cursorului

Modificați poziția cursorului

Obținerea standardului ideal

Abdominoplastii

Abdominoplastia poate corecta și pierderea elasticității pielii și apariția vergeturilor cauzate de înaintarea în vârstă. Este o procedură chirurgicală estetică indicată atât bărbaților, cât și femeilor care nu reușesc să obțină o siluetă abdominală tonifiată prin exerciții fizice și dietă.

 • Tipuri de abdominoplastii
 • Cui i se adresează?
 • Beneficii
 • Costurile intervenției
Tipuri de abdominoplastii
Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală ce vizează îndepărtarea excesului de piele și de grăsime din zona abdomenului și întărirea mușchilor. Aceasta poate fi parțială, limitată la zona dintre ombilic și pubis, sau totală, incluzând și zona deasupra ombilicului. Se poate asocia cu lipoaspirație și tratarea leziunilor musculare. De asemenea, grăsimea extrasă prin lipoaspirație poate fi reinjectată în alte zone ale corpului prin lipofilling. Pentru rezultate optime, consultarea unui chirurg plastician cu experiență este esențială, iar postoperatoriu, îngrijirea corespunzătoare și urmărirea recomandărilor medicului sunt importante pentru minimizarea complicațiilor.

Bodylift sau liftingul corporal este procedeul chirurgical prin care se îndepărtează excesul de piele și grăsime de la nivelul treimii mijlocii a corpului. Ridică fesele și coapsele, conturează şoldurile și redă suplețea abdomenului.

Cui i se adresează?
Această intervenție se adresează persoanelor cu exces de piele și/sau grăsime în zona abdominală, care au suferit o pierdere semnificativă în greutate din diverse motive precum regim alimentar, tulburări hormonale sau chirurgie bariatrică. De asemenea, este recomandată pentru femeile care prezintă distensie abdominală după sarcină sau diastazisul musculaturii abdominale, apărut în urma unor intervenții chirurgicale, obezitate sau sarcină.
Această procedură oferă doritorilor un abdomen mai suplu, tonifiat și o siluetă mai bine conturată, însă trebuie efectuată de un chirurg plastician calificat, luând în considerare atent beneficiile, riscurile și perioada de recuperare asociate cu intervenția.
Beneficii
Abdominoplastia oferă beneficii importante atunci când așteptările pacientului sau pacientei sunt realiste. Aceasta poate elimina excesul de piele și grăsime de la nivelul abdomenului, rezultând un abdomen mai plat și mai conturat. Procedura ajută la asuplirea și tonifierea abdomenului, corectând în același timp defectele musculaturii abdominale, precum diastazisul sau herniile. Vergeturile masive pot fi, de asemenea, tratate prin îndepărtarea pielii afectate. Pentru cei care au suferit o pierdere semnificativă în greutate în urma intervențiilor bariatrice, abdominoplastia poate corecta aspectul abdomenului îndepărtând excesul de piele și oferind un aspect tonifiat. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de fiecare caz, de aceea este crucială consultarea cu un chirurg plastician experimentat și o comunicare deschisă în legătură cu așteptările și dorințele individuale.
Costurile intervenției

Costurile intervenției de abdominoplastie sunt de 2700 Euro. Pentru intervențiile de tip bodylift, care includ și partea dorsală, costurile sunt de 3500 Euro.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Există a doua șansă

Chirurgia bariatrică revizională

Chirurgia bariatrică revizională este o opțiune pentru pacienții care au avut deja o intervenție bariatrică și iau în greutate, au un rezultat nesatisfăcaător, sau operația primară pentru slăbit, din diferite motive, trebuie corectată. Este de asemenea și o etapă secundară din tratamentul seriat al obezității severe.

 • Tipuri de proceduri revizionale
 • Când sunt necesare?
 • Tipuri de proceduri revizionale
 • Costurile intervenției
Tipuri de proceduri revizionale

Reviziile: se adresează corecțiilor necesare primei intervenții, dar nu se modifică anatomia acesteia.
Conversiile: se adresează eșecului dat de scăderea ponderală insuficientă, de reluarea în greutate, sau a complicațiilor (de exemplu: boala de reflux gastroesofagian dupa sleeve gastric). Cel mai des întâlnit tip este conversia gastric sleeve – gastric bypass.
Reversiile: Se adresează complicațiilor nutriționale și metabolice sau în cazul unei compliante dificile. Aceste intervenții sunt extrem de rare. Majoritatea intervențiilor bariatrice sunt reversibile, cu exceptia sleevului gastric.

Când sunt necesare?

Principalele motive pentru care este necesară o altă intervenție bariatrică sunt:

 • Nu ai scăzut suficient în greutate
 • Ai reluat în greutate
 • Persistă problemele de sănătate asociate și tratamentele aferente
 • Există complicații sau simptome necontrolate ale procedurii precedente
 • Tratamentul seriat al obezității severe (atunci când datorită excesului ponderal important și al riscului crescut sunt necesare 2 intervenții succesive pentru atingerea obiectivelor)
 • Procedura bariatrică inițială nu este potrivit aleasă și rezultatele sunt nesatisfăcătoare
Tipuri de proceduri revizionale
 • Suprimarea inelului gastric si conversia in sleeve gastric sau bypass gastric
 • Reziolvarea herniei hiatale
 • Conversia sleevului gastric in mini bypass sau byass pe ansa in Y la Roux
 • Conversia minibypass-ului in bypass pe ansa in Y a la Roux
 • Distalizarea ByPass-ului gastric
Costurile intervenției

Reviziile bariatrice sunt intervenții complexe, unele pot fi imprevizibile, iar prețurile diferă in funcție de mulți factori. Costurile încep de la 4500 Euro și se stabilesc la momentul consultației.

Aceste costuri includ toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Modificați poziția cursoruluiBariatric Center


Echipa Bariatric Center vă stă la dispoziție pentru luarea celei mai bune decizii de tratament și pentru îngrijirea de care aveți nevoie.
Contact


Strada Principală
Suceagu,
407062
Cluj Napoca
Tel: 0722656767
Luni – Vineri: 08:30-21:00


Copyright Bariatric Center 2024. Toate drepturile rezervate.