Resurse pentru pacienți

Ghidul Pacientului


Ghidul Pacientului Bariatric de Sărbători

Cum treci cu brio de mesele de sărbători?


Perioada sărbătorilor poate fi provocatoare pentru pacientul bariatric. Efortul de a menține un stil alimentar echilibrat poate fi copleșitor atât fizic, cât și psihic, atunci când mesele sunt pline de bucate care mai de care mai atrăgătoare.

Pentru că rețetele, mai ales cele tradiționale de sărbători, ne oferă plăcere și bucurie și ne aduc mai aproape unii de alții, echilibrul este esențial.

Dar cum menținem acest echilibru? Cum ne satisfacem poftele alimentare, fără să ne punem în pericol nici sănătatea, nici rezultatul după intervenția bariatrică?

Nutriționistul echipei Bariatric Center vine cu recomandări valoroase în acest sens, care să te ajute să treci cu bine de următoarea perioadă, bucurându-te de tot ce îți oferă sărbătorile!

Poftele alimentare
de sărbători


Înainte de toate, să vorbim puțin despre poftele alimentare de sărbători.

Credința că după intervenția bariatrică nu o să mai simți foame sau poftă nu este una corectă sau de ajutor, mai ales în preajma sărbătorilor.

Într-adevăr, senzația de sațietate poate interveni mult mai repede decât înainte de operația de micșorare de stomac, iar unele alimente care cândva îți plăceau s-ar putea să nu te mai atragă atât de mult. Toate aceste sunt lucruri normale după gastric sleeve sau alte operații bariatrice și nu ar trebui să te sperie.

Poftele, însă, vor exista.

Generație de generație, am fost învățați să asociem sărbătorile de iarnă (și nu numai) cu mâncare multă, cu rețete tradiționale specifice și cu exces în consum văzut, de multe ori, ca o normalitate.

Și astfel, pentru că de mici asociem Crăciunul cu mâncarea tradițională, aroma de sarmale, cozonac sau prăjituri ne poate trezi amintiri frumoase, melancolie și, în definitiv, poftă de a ne înfrupta din ele.  Mai mult, asociem mâncarea cu bucuria meselor în familie și cu conectarea cu oamenii dragi, pe care îi vedem poate mai rar decât ne-am dori. Apare, astfel, sentimentul de liniște și confort, care ne face să fim mai permisivi cu ceea ce ne punem în farfurie la masă.

Așa devin poftele perfect normale, mai ales în perioada aceasta. Și pentru că mâncarea ne aduce bucurie, abstinența nu este o soluție. Echilibrul este cel pe care mizăm și despre el vorbim în continuare!


Capcana rețetelor adaptate sănătos
de sărbători


Din teama de a nu afecta rezultatul obținut în urma intervenției bariatrice sau din frica de îngrășare după gastric sleeve, ai putea fi tentat/ă să cauți alternative „sănătoase” pentru rețetele tradiționale sau prăjiturile de pe masa de sărbători.

Poate te gândești să pregătești o salată de boeuf fără maioneză sau cu maioneză „sănătoasă” sau cauți variante de cozonac și prăjituri fără zahăr.

Deși la prima vedere o astfel de decizie pare una foarte bună, a unui om preocupat de propria-i sănătate, în realitate există un mare risc de a pica într-o capcană ce îți poate strica sărbătorile.

Alternativele sănătoase pentru rețetele de sărbători vin la pachet cu 2 mari pericole:

  1. Ar putea să-ți dea impresia (greșită) că dacă o rețetă este preparată mai slab caloric (să zicem că faci salata boeuf cu maioneză de iaurt sau faci cozonac fără zahăr) poate fi consumată în exces, în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi. Foarte mulți oameni ajung să exagereze în consumul de astfel de alimente pentru că le consideră „sănătoase” și cred că nu le vor afecta rezultatele. Este o impresie greșită, o iluzie dacă vrei. Orice rețetă tradițională, indiferent cum este ea pregătită, îți poate afecta rezultatul și sănătatea dacă exagerezi. De aceea vorbim noi atât de mult despre echilibru.

  2. O rețetă tradițională reinventată în stil „sănătos” nu îți va oferi aceeași satisfacție ca și rețeta autentică. O felie de cozonac fără zahăr sau o porție de salată boeuf cu maioneză de iaurt nu te va trimite în melancolia meselor în familie din copilărie și nici nu îți va împlini cu adevărat pofta, pentru că, automat, gustul diferă, iar așteptările nu se potrivesc cu realitatea. O poftă neîmplinită vine la pachet cu frustrare și nefericire și astea nu sunt deloc emoții pe care ne-am dori ca pacientul nostru să le simtă de sărbători.

Acum că am clarificat și acest aspect, hai să vedem în continuare ce recomandări are nutriționistul echipei noastre, Patricia Hedeșiu, pentru pacienții bariatrici, de sărbători!


Recomandările nutriționistului
pentru mesele de sărbători



  1. Gustă din preparatele care îți fac cu ochiul, fără să te simți vinovat/ă

Așa cum spuneam mai sus, să te abții nu este o soluție și nici să încerci să înlocuiești rețetele tradiționale cu alternative mai slab calorice. Să mănânci și să te simți vinovat sau să eviți complet mesele în familie de sărbători nu sunt nicidecum alte soluții.

Recomandarea noastră este să guști câte puțin din fiecare preparat care îți atrage atenția, fără să te simți vinovat/ă.

Iar dacă guști, nu încerca pe urmă să compensezi masa festivă sărind peste mese. Menține-ți numărul de mese zilnice și bucură-te de perioadă. Un stil de viață echilibrat înseamnă loc pentru toate, chiar dacă mai puțin decât poate erai obișnuit/ă.

  1. Nicio masă fără proteine

O masă fără proteine este o masă incompletă și această regulă se aplică și de sărbători, așa că nu o neglija. Asigură-te că incluzi în meniul tău de sărbători surse de proteină de calitate, cum ar fi ouăle, carnea slabă, peștele sau lactatele, sub orice formă se găsesc ele. Mai mult, ca să te asiguri că ai mâncat suficientă proteină la o masă înainte să ajungi la sațietate, consumă întotdeauna mai întâi proteina și apoi restul alimentele (de exemplu, dacă mănânci pui cu cartofi si legume, consumă mai întâi puiul, apoi restul)

  1. Evită alimentele bogate în grăsimi

Salata boeuf, salata de vinete cu maioneză, jumările, șnițelele sau chiftelele prăjite în ulei, toate acestea sunt alimente bogate în grăsimi. Gustatul se aplică și aici, dar e posibil ca după ce le consumi să ai senzații de arsură sau disconfort. Dacă experimentezi astfel de senzații, îți recomandăm să eviți aceste alimente, pe cât se poate.

 

  1. Mestecă bine

O masă ar trebui să dureze în jur de 30-40 de minute, așa că nu te grăbi! Mestecă bine fiecare înghițitură și mănâncă încet. Oprește-te după fiecare înghițitură și bucură-te de compania celor cu care iei masa.

  1. Hidratează-te bine

Nu uita să consumi minim 2 litri de lichide neîndulcite pe zi. În această categorie intră apa și ceaiurile, atât de iubite în anotimpul rece! În magazinele naturiste, în unele farmacii sau în magazinele de specialitate ai putea să găsești ceai cu mirodenii pentru vin fiert, cum ar fi coji de cacao sau scorțișoară. Bucură-te de băuturile calde în această perioadă!

  1. Lasă dulciurile la final

Ai putea fi tentat/ă să înlocuiești micul dejun sau gustările cu acea bucățică de prăjitură sau cu felia de cozonac la care poftești. Evită să faci asta. Consumă dulciurile întotdeauna la finalul mesei, niciodată pe stomacul gol!

  1. Ai grijă la consumul de alcool

Îți recomandăm să limitezi consumul de alcool sau să-l eviți pe cât posibil. Asta nu înseamnă că nu vei putea să ciocnești un pahar de șampanie sau de vin cu cei dragi, dar nu exagera. Îți recomandăm să consumi maxim 1 pahar pe zi sau să nu consumi deloc dacă poți.

După chirurgia bariatrică, apar modificări în modul în care este metabolizat alcoolul în corpul tău. Astfel, e posibil să atingi mai repede o alcoolemie mai mare decât ai fi atins înainte de operație, cu aceeași cantitate de alcool (scade deci rezistența la alcool). 

  1. Nu uita să faci mișcare

Mișcarea are un rol cheie și de sărbători, așa că îți recomandăm să o incluzi cât poți în programul tău! Chiar și o plimbare scurtă în jurul blocului sau al casei este binevenită, mai ales după o masă copioasă. În general, folosirea mușchilor scheletici înainte sau după masă ajută mult la controlul indicelui glicemic.

Echilibrul, înseamnă deci, să-ți dai voie să te bucuri de alimentele preferate, cu măsură și fără a te simți vinovat/ă și să continui să respecți regulile pe care le știi deja când vine vorba de alimentație, cum ar fi importanța proteinelor, modul în care mănânci sau consumul de dulciuri. Sărbătorile sunt momente în care te poți relaxa, având însă tot timpul în minte grija față de propria ta sănătate!


Îți urăm sărbători de poveste,
alături de cei dragi!


Acum, pe final de articol și de an, vrem să-ți mulțumim că ești aici. Îți mulțumim că ai citit, că ne scrii, că ne urmărești și că ne susții. Dacă ne-ai ales pe noi în drumul tău spre o viață fără obezitate, îți suntem recunoscători pentru votul de încredere!

Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să te bucuri din plin de sărbători liniștite și de mese echilibrate!

Nu uita că sărbătorile nu sunt (doar) despre mâncare. Sunt despre oameni dragi, despre amintiri frumoase, despre conexiune și pace, despre timp de calitate petrecut cu cei pe care îi iubești. Mâncarea va fi mereu acolo, dar cei dragi nu!


Copyright Bariatric Center 2024. Toate drepturile rezervate.