Resurse pentru pacienți

Ghidul Pacientului


Stagnare după gastric sleeve

De ce apare stagnarea după micșorarea de stomac și ce e de făcut?


Sunt operată cam de 8 luni jumate. Am pornit de la 140 kg și am ajuns la 87, însă stagnez. Ce să fac?”

 „Stagnez și mă înnebunește psihic asta. De o lună jumate nu mai slăbesc…”

 „Am aproape 11 luni de la gastric sleeve, am dat jos cam 45 de kg și stagnez de vreo lună. De ce?”

 „De vreo 2 săptămâni stagnez la aceleași kilograme…ce să fac?”

 „De 2 săptămâni stagnez la 84 de kilograme. Am o lună de la operație și un minus de 8 kg. Ce e de făcut?”

 „Aș vrea să cer un sfat. Sunt operată de 5 săptămâni și stagnez. E normal să stagnez după gastric sleeve?”

 Cam așa arată inbox-ul nostru și multe grupuri de facebook dedicate pacienților bariatrici.

Stagnarea în scăderea în greutate după gastric sleeve sau operația de micșorare de stomac pare să fie una dintre cele mai mari provocări ale pacientului bariatric imediat după intervenție și nu numai.

De ce apar aceste perioade de platou în scăderea în greutate? Ce influențează stagnarea și cum putem să depășim această dificultate? Ce faci dacă stagnezi după gastric sleeve?

Vorbim despre toate acestea, în continuare!

De ce apare stagnarea
după gastric sleeve?


Stagnarea după gastric sleeve poate avea multe motive. Dar, cu certitudine, nimeni nu îți poate spune de ce ți se întâmplă ție asta.

Deși e posibil să nu se aplice în cazul tău, iată câteva dintre motivele care pot duce la stagnare după gastric sleeve:

  1. Ai un program alimentar dezechilibrat

După intervenția bariatrică fie ea gastric sleeve sau altceva, este nevoie să urmezi un regim alimentar strict (în prima lună), care să includă toți nutrienții, în măsuri echilibrate. Consumul de proteină este foarte important în această perioadă, la fel și hidratarea.

Spre exemplu, pacienții noștri primesc de la nutriționistul echipei Bariatric Center un ghid complet de nutriție după intervenție, unde au: rețete și plan alimentar pentru prima lună postoperator, recomandări despre cum să „construiască” mesele și cum să combine alimentele, idei de mese și gustări, alimente care trebuie evitate după gastric sleeve și multe alte informații utile despre viața de după micșorarea de stomac.

Dacă mesele tale nu au suficientă proteină din sursă de calitate, dacă ai început să consumi alimente mai bogate în zahăr și grăsimi, dacă bei băuturi carbogazoase, este foarte probabil ca scăderea în greutate după gastric sleeve să se producă mai încet și să apară aceste perioade de platou.

  1. Nu faci mișcare / sport

 Dacă pentru mulți oameni intervenția bariatrică înseamnă „calea ușoară” prin care poți scăpa de kilogramele în plus rapid și fără efort, orice pacient bariatric știe (sau ar trebui să știe) că lucrurile nu stau chiar așa.

Operația de gastric sleeve este doar începutul. Și, într-adevăr, prin micșorarea stomacului (și micșorarea automată a porțiilor necesare pentru sațietate după operație), scăderea în greutate se produce mai repede decât dacă ai urma o dietă tradițională.

Însă, ca să slăbească și să scape de obezitate și problemele asociate cu aceasta, pacienții trebuie să-și schimbe complet stilul de viață, atât în ceea ce privește alimentația, cât și mișcarea.

Este indicat să începi să faci activitate fizică încă din primele zile după externare, în limita a câteva minute de mers pe jos în fiecare zi. Apoi, pe măsură ce te recuperezi, poți crește nivelul de intensitate al activității fizice. După 2 săptămâni de la operație poți merge pe jos mai alert, după o lună poți începe să faci jogging ușor, iar la 2 luni după gastric sleeve poți începe să faci antrenamente cu greutăți.

Ce e important să reții din asta este faptul că mișcarea trebuie să devină parte din stilul tău de viață după intervenția bariatrică, iar lipsa ei poate influența perioadele de platou sau stagnare.

 

  1. Guști” sau „ciugulești” mai mult decât ar trebui

Mulți pacienți ajung să facă operația de gastric sleeve după ce au încercat numeroase diete foarte stricte, în urma cărora s-au înfometat și au dobândit poate și mai multe kilograme și mai multe probleme de sănătate.

Echilibrul este foarte important în alimentația de după gastric sleeve și asta pentru că ceea ce ne dorim nu este doar să slăbești rapid, ci și să menții rezultatul obținut cât mai mult timp (ideal, tot restul vieții).

De aceea este recomandat să nu te abții de la a-ți satisface anumite pofte, mai ales la mesele de sărbători sau în alte contexte sociale.

E recomandat să guști din câte un fel de mâncare care îți face cu ochiul.

Problema apare atunci când „guști” prea mult și prea des și când programul alimentar îți este dat peste cap de aceste gustări.

Ciugulitul între mese este, din nou, un comportament care îți poate influenta scăderea în greutate după gastric sleeve și poate duce la stagnare în topirea kilogramelor.

  1. Nu te hidratezi suficient

Hidratarea este și ea foarte importantă după gastric sleeve.

Este recomandat să consumi cât mai multă apă și ceaiuri neîndulcite și să te ferești de sucuri, băuturi dulci sau carbogazoase și alcool în exces.

Stagnarea poate să apară și pe fondul unei hidratări insuficiente.

 

  1. Ai căzut în capcana rețetelor „sănătoase”

 Operația de micșorare a stomacului nu îți garantează că nu vei mai avea poftă de dulce sau de alimente nesănătoase.

Este foarte probabil să simți nevoia, din când în când, să le mai consumi, mai ales dacă așa îți era obiceiul înainte de intervenția bariatrică.

În astfel de cazuri mulți pacienți bariatrici pică în capcana rețetelor „sănătoase” de dulciuri, fast food sau alte mâncăruri bogate în grăsimi.

Dacă o rețetă de dulce este făcută fără zahăr, fără făină sau cu mai puține grăsimi este posibil să îți dea iluzia de siguranță și să te facă să crezi că o poți consuma oricât și oricând, fără ca asta să aibă repercusiuni asupra kilogramelor.

Aici e capcana. Chiar dacă este „sănătoasă” orice rețetă are calorii. Multe dintre cele promovate ca și sănătoase au, poate, și mai multe calorii, E-uri sau ingrediente care îți pot afecta scăderea în greutate și pot duce la stagnare sau chiar îngrășare după gastric sleeve.

Din acest motiv și aceste preparate „sănătoase” trebuie consumate cu grijă, cu limită, fără excese.

Pentru a evita căderea în capcană, ce recomandăm noi este să stai departe de aceste rețete. Dacă ai o poftă, gustă. Ceea ce faci în fiecare zi contează, nu ceea ce faci rareori, o dată la ceva timp.

 

  1. Capcana comparației și mâncatul emoțional

Sunt multe grupuri de Facebook acum, online, unde oamenii își povestesc experiența bariatrică și își oferă suport unul altuia.

Și este minunat că aceste grupuri există. Există, însă, o nouă capcană aici, la care e foarte important să fii atent.

Pe aceste grupuri mulți oameni își celebrează succesul, își arată mesele, pun poze cu rezultatele lor și perioada de timp în care le-au obținut, pun actualizări despre cum merge procesul de slăbire și așa mai departe.

Și, din nou, e minunat să existe aceste comunități.

Problema apare atunci când tu, pacient bariatric, vezi poze și postări cu alți oameni care au același timp de la operație și au slăbit mult mai mult decât tine sau au mese mai bogate decât tine.

Suntem tentați să ne comparăm social permanent și social media este un mediu care încurajează această comparație.

Când vezi că alții au mese mai bogate, poți fi tentat să mănânci și tu mai mult. Când vezi că alții au rezultate mai bune decât tine, poți fii dezamăgit prin comparație. Și astfel apare mâncatul pe fond emoțional, care știm ce efecte nocive poate avea asupra scăderii în greutate și nu numai.

De aceea am inclus în echipa noastră multidisciplinară și un Psiholog care te poate ajuta să treci peste aceste dificultăți.

Dar, ca idee, nu te compara cu alți pacienți bariatrici. Fiecare corp e unic și procesul de scădere în greutate este și el unic. Perioadele de stagnare sunt doar atât. Perioade. Care trec.

  1. Te-ai relaxat cu privire la scăderea în greutate

De obicei, pierderea kilogramelor se întâmplă în ritm alert în primele luni postoperator, după care procesul încetinește.

Majoritatea pacienților au mare grijă la programul alimentar în aceste prime luni. După care, pentru că văd rezultate, ajung să aibă impresia că indiferent ce vor face, oricum vor slăbi. Și se relaxează.

Și

  • încep să guste din ce în ce mai des alimente bogate în zahăr și grăsimi

  • încep să ciugulească între mese sau seara

  • încep să mănânce dezorganizat, prea mult sau prea puțin

  • reduc nivelul de activitate fizică și mișcare

Toate aceste comportamente duc la stagnări sau chiar la creșteri în greutate. Și asta pentru că, așa cum am menționat în repetate rânduri, intervenția bariatrică este doar începutul procesului. Stilul de viață pe termen lung este cel care face diferența.


Ce să NU faci
atunci când apare stagnarea după gastric sleeve?


  1. Nu te cântări compulsiv

Cântărește-te maxim 1 dată pe săptămână. Atunci când te cântărești prea des, în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, nu faci decât să amplifici stresul pe care stagnarea îl provoacă. Și asta nu te ajută. Ai răbdare!

  1. Nu te întoarce la regimul bazat pe lichide

Din teama că nu vor slăbi atât cât și-au propus, multe persoane se gândesc să reia regimul bazat pe lichide prescris în primele săptămâni postoperator atunci când întâmpină perioade de stagnare.

Nu face asta! Regimul lichidian este unul restrictiv și sărac în proteine și micronutrienți, care poate determina mai degrabă pierderea de masă musculară, decât cea de țesut gras.

Ceea ce ne interesează după gastric sleeve este să obținem un rezultat bun și să menținem scăderea în greutate fără să fie nevoie să recurgem la astfel de diete restrictive care îți pot pune în pericol sănătatea.

 

  1. Nu te panica!

Stagnarea după gastric sleeve este un fenomen natural, care apare frecvent în cazul pacienților bariatrici. Nu te panica dacă te confrunți și tu cu el. Dacă faci totul corect, dacă ai grijă la alimentație și faci mișcare, rezultatul mult dorit nu va întârzia să apară. Ai răbdare cu tine și cu corpul tău.

 

  1. Nu te învinovăți!

Nu te învinovăți! Nu stagnezi pentru că acum o săptămână ai gustat dintr-o prăjitură sau ai băut o gură de vin.

Ceea ce faci în fiecare zi contează, nu ceea ce faci rar, o dată la ceva timp.


Ce să faci
atunci când apare stagnarea după gastric sleeve?


  1. Programează o consultație cu echipa medicală care te-a operat

 Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când vezi o stagnare în scăderea în greutate după gastric sleeve, care te stresează, este să iei legătura cu echipa medicală care te-a operat.

Alături de medic și nutriționist, poți să îți reevaluezi comportamentul și programul alimentar, poți face investigații suplimentare pentru a te asigura că totul este în regulă cu organismul tău și poți primi planuri alimentare sau instrucțiuni care să te ajute să accelerezi scăderea în greutate.

 

  1. Reevaluează-ți comportamentul alimentar

 Ține un jurnal alimentar, evită ciugulitul între mese și alimentele nesănătoase și ai grijă să mănânci cât mai conștient și organizat. Nutriționistul te poate ajuta cu sfaturi și programe în acest sens.

 

  1. Fă mai multă mișcare

 Așa cum ai citit mai sus, mișcarea este foarte importantă pentru scăderea în greutate după gastric sleeve. Oferă-ți o oră pe zi doar pentru tine, în care te plimbi, alergi, mergi la sală, dansezi sau faci orice altă activitate fizică care îți face plăcere.

 

  1. Ai răbdare!

 Procesul de slăbire este unul treptat și unic pentru fiecare pacient bariatric în parte.

Kilogramele pe care le dai jos după gastric sleeve nu s-au adunat peste noapte. Tot așa, ele nu se vor topi peste noapte. Ai răbdare cu tine și cu corpul tău și ai încredere în proces.


Copyright Bariatric Center 2024. Toate drepturile rezervate.