Resurse pentru pacienți

Ghidul Pacientului


Adevărul despre detoxifierea organismului după sărbători

O perspectivă a nutriționistului.


După ce ne-am înfruptat din plin din mesele bogate de sărbători, intrarea în noul an aduce cu sine noi începuturi. Începem să ne setăm obiective mărețe, multe dintre acestea fiind legate de stilul de viață. Vrem să slăbim multe kilograme, să avem un stil de viață sănătos, să facem mișcare, să renunțăm la obiceiurile mai puțin sănătoase, să fim, din toate punctele de vedere, mai buni și mai sus pe scala evoluției.

Și nu este nimic greșit în a ne dori să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim viața. Problema apare când, din lipsă de cunoștințe sau luați cu asalt de informația de multe ori eronată prezentă astăzi din belșug pe social media și nu numai, ajungem să recurgem la soluții care ne promit rezultate magice, într-un timp cât mai scurt și cu minim de efort din partea noastră. O astfel de soluție este și detoxifierea organismului sau curele de „detox”.

Nu de alta, dar excese făcute la mesele de sărbători cer câteva zile sau săptămâni de smoothie-uri de detoxifiere și alte minuni, care să „ne spele păcatele” relaxării din ultima perioadă, nu-i așa?

Ei bine, nu-i așa și despre asta vom vorbi în continuare.

Este detoxifierea o practică sănătoasă pentru organism sau este doar o schemă de marketing fără bază științifică? Ne ajută curele de detox sau mai mult ne încurcă? Cum ne schimbăm sau echilibrăm stilul de viață în noul an, într-un mod cât mai sănătos și eficient? Care este sfatul specialistului în ceea ce privește stilul de viață sănătos post-sărbători?

La toate aceste întrebări răspundem în continuare!

Ce promit curele
de detoxifiere?


Detox-ul este o industrie care ne bombardează cu tot felul de beneficii și efecte miraculoase, bazându-se pe dorința noastră de a obține rezultate nemaipomenite într-un timp foarte scurt și cu minim de efort.  Aceste beneficii ne atrag atenția mai ales atunci când ne-am neglijat foarte mult timp alimentația sau am făcut excese majore, cum se întâmplă adesea la mesele de sărbători. După astfel de excese avem tendința să căutăm soluții minune care să înlocuiască un stil de viață echilibrat cu sucuri sau diete de detoxifiere ce promit să suplinească în câteva zile lipsuri adunate în câteva luni sau poate chiar ani de neglijență alimentară.

Până la urmă, ce sună mai bine? Să ne controlăm poftele și să nu exagerăm pe tot parcursul anului sau să ne facem de cap liniștiți, trăind cu impresia că o cură de detoxifiere de 3 zile sau o dietă de detoxifiere de 7 zile ne va spăla păcatele și astfel vom fi gata să o luăm de la capăt, cu aceeași neglijență în alimentație și în stil de viață.

Promisiunile curelor de detoxifiere sunt, de altfel, majore. „Specialiștii” în această pseudoștiință (o numim astfel pentru că nu are o bază științifică care să-i susțină avantajele) recomandă diverse produse sau legume pentru detoxifierea organismului, susținând că, în acest fel, se vor elimina toate toxinele din organism și odată cu ele se vor pierde kilogramele în plus, nivelul de energie va fi vizibil îmbunătățit, se va ameliora constipația și se vor rezolva diverse probleme de sănătate cum ar fi durerile de cap, durerile musculare sau oboseala.

Toate aceste promisiuni, însă, rămân doar atât, simple promisiuni care au priză la public și este de înțeles de ce. Ele promit sănătate veșnică, rezultate rapide fără efort și imunitate la bolile secolului care ne sperie atât de mult. Adevărul din spatele curelor de detoxifiere este, totuși, cu totul altul.

Înainte să cauți „cele mai bune pastile de detoxifiere”, „program detox acasă” sau cel mai bun tratament naturist pentru detoxifierea organismului, îți propunem să rămâi alături de noi, pentru a înțelege riscurile acestor practici de detoxifiere și alte căi, mult mai sănătoase, prin care poți să scazi în greutate sau să-ți echilibrezi stilul de viață.


Care sunt riscurile detox-ului?


Dacă ai ținut sau ai încercat deja să ții o cură de detoxifiere, probabil știi că teoria din spatele acestor programe de detox se bazează pe ideea că eliminarea alimentelor solide și a unor grupe alimentare din dieta zilnică (cum ar fi carbohidrații) va conduce la îndepărtarea toxinelor din corp.

Se crede că o astfel de pauză alimentară îi va oferi corpului timpul necesar pentru a se vindeca, fapt ce în realitate nu este adevărat sau susținut cu dovezi de ordin medical și științific.

De fapt, alimentația solidă este esențială pentru o viață sănătoasă, iar scoaterea a grupe întregi de alimente din nutriția zilnică (cum ar fi sursele bune de carbohidrați) poate avea efecte nocive asupra corpului și sănătății.

Deși, pe termen scurt, este posibil să se vadă schimbări pe cântar, asta se întâmplă doar pe termen scurt.

Pentru că nu putem să susținem o astfel de cură de detoxifiere tot restul vieții (și nici nu ar fi sănătos să o facem), imediat ce am finalizat-o și ne întoarcem la vechile obiceiuri alimentare (și mereu ne întoarcem), kilogramele se adună la loc, poate mai multe decât erau. Asta nu vine doar cu probleme de sănătate sau aspect fizic, ci și cu emoții negative, care ne afectează starea de spirit. Frustrarea, dezamăgirea, neîncrederea în propriile forțe de a susține un stil de viață echilibrat, anxietate…toate acestea completează tabloul neplăcut al riscurilor detoxifierii.

Mai mult, absorbția nutrienților poate fi grav afectată atunci când recurgem la astfel de soluții drastice și excludem grupe alimentare sau alimentație solidă.

Să ne gândim, de exemplu, la sucurile de detoxifiere recomandate în multe cure de detox. Acestea sunt combinații de fructe și / sau legume. În timp ce organismul nostru, pentru a fi sănătos și a funcționa optim, are nevoie de proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale și, bineînțeles, apă, tot ceea ce-i oferim noi prin intermediul acestor sucuri este zahăr, care poate duce, în timp, la creșterea procentului de grăsime, creșterea glicemiei și multe alte dezechilibre. Și să nu mai vorbim de pastilele de detoxifiere…


Care este adevărul despre
detoxifierea organismului?


Adevărul este că cea mai bună dietă de detoxifiere nu este dietă.

Înainte să te chinui să bei, cu ochii închiși și ținându-te de nas, lichidul acela de culoare maroniu-verzuie, pe care tocmai l-ai scos din blender și pe care îl numești detox smoothie, relaxează-te, pentru că cineva se ocupă chiar în acest moment de acest complicat proces de detoxifiere.

Acest cineva este chiar corpul tău, ajutat, nu de practici ciudate de detox, ci de ficat, rinichi și alte organe implicate în mod natural în acest proces de detoxifiere, care se realizează permanent și care este atât de bine pus la punct încât sunt foarte puține lucruri pe care le putem face pentru a-l influența.

Da, ai citit bine. Organismul tău se detoxifică singur, natural, fără să trebuiască tu să faci ceva în acest sens. Eliminăm, de altfel, toxine în fiecare zi prin urină, prin materii fecale și prin transpirație.

Dacă, totuși, vrei neapărat să îți ajuți organismul să elimine deșeurile, nu curele de detoxifiere sunt răspunsul, pentru că o săptămână de detox de câteva ori pe an nu va face minuni. Corpul tău se va descurca, în schimb, excelent, dacă îl vei răsfăța cu hrană sănătoasă, cu legume și fructe din belșug, cu apă și odihnă corespunzătoare, în fiecare zi, nu doar sezonier.


Cum să avem un stil de viață sănătos,
fără smoothie, sucuri și ceaiuri detox?


Motivul principal pentru care dietele, oricare ar fi ele, inclusiv cele de detoxifiere, nu funcționează și nu aduc rezultate pe termen lung este faptul că nu pot fi susținute. Sunt atât de drastice și privează organismul de atât de mulți nutrienți esențiali încât, după ceva timp, fie te îmbolnăvești, fie îți pierzi motivația și renunți.

Secretul scăderii în greutate sau menținerii unui stil de viață sănătos stă în echilibru, nu în ceaiuri, pastile de detoxifiere sau smoothie-uri naturiste.

Știm…toată lumea vorbește despre echilibru și despre stil de viață sănătos, dar nimeni nu îți spune cum să faci asta…de unde să începi?

Ei bine, îți lăsăm mai jos câteva recomandări care să te ajute să începi anul 2025 în forță, cu obiceiuri sănătoase:

  • Hidratează-te suficient (bea minim 2 litri de apă pe zi)

  • Odihnește-te bine (renunță la ecrane înainte de somn, pune-te să dormi la o oră rezonabilă și asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte)

  • Ai grijă la alimentație: din farfuria ta nu trebuie să lipsească proteina sănătoasă (pui, pește, ouă, lactate), grăsimile sănătoase (avocadă, semințe, etc.), carbohidrați (pâinea integrală, orezul, ovăzul, cartofii) și fibrele (legume)

  • Evită grăsimile nesănătoase, dulciurile din comerț, alimentele prăjite, etc. Poți să guști când ai poftă, dar nu exagera și nu o face în fiecare zi.

  • Nu te înfometa și nu căuta soluții minune care să-ți ofere rezultate peste noapte. Ai acumulat kilogramele în timp, deci va fi nevoie de timp pentru a le da jos. Ai răbdare.

  • Fă mișcare minim 1 oră pe zi (mergi pe jos alert, plimbă-te, mergi la sală, dansează, etc.). Orice tip de mișcare este benefică, atât pentru corp, cât și pentru minte.

  • Gustă din ceea ce îți face cu ochiul fără să te simți vinovat/ă, dar nu exagera cu nimic, oricât de sănătos ți-ar fi prezentat.

  • Fii constant/ă! Ceea ce faci în fiecare zi contează, nu ceea ce faci o dată la ceva timp.

Concluzia este simplă!

Corpul tău se detoxifică singur, în mod natural, în fiecare zi și tocmai de aceea nu ai nevoie de cure de detoxifiere, indiferent cât ai mâncat de sărbători sau câte kilograme vrei să dai jos. Cel mai bun ajutor pe care îl poți oferi organismului tău este echilibrul în alimentație și stil de viață, iar principiile sunt simple, după cum vezi mai sus.

Nu uita că nimic nu se întâmplă peste noapte, mai ales schimbările majore. Ai răbdare cu tine și dă-ți timp, în timp ce rămâi consecvent pe drumul tău spre echilibru.

Echipa Bariatric Center îți dorește un nou an plin de obiective împlinite și multă sănătate! Suntem împreună în 2025!


Copyright Bariatric Center 2024. Toate drepturile rezervate.